هدف از تدوین آیین نامه بتن ایران (آبا) چیست؟
هدف آیین نامه بتن ایران ارائه حداقل ضوابط و مقرراتی است كه با رعایت آنها میزان مناسبی از ایمنی، قابلیت بهرهبرداری و پایایی سازههای بتنی موضوع آییننامه تامین میشود.
پیشینه آیین نامه بتن ایران (آبا)
آییننامه بتن ایران (آبا) ابتدا به صورت مجموعهای از دستورالعملهای اجرایی كارهای بتنی در سال ۱۳۵۱ به همت دفتر فنی سازمان برنامه و بودجه تهیه و تدوین گردید و به صورت استانداردهای ملی در موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی وقت به ثبت رسید.
آییننامهای كه تحلیل و طراحی سازهها را پوشش دهد و راهنمایی برای مهندسان باشد، در دهه ۷۰ توسط دفتر فنی سازمان برنامه و بودجه در دستور كار قرار گرفت و برای انجام آن از اساتید دانشگاه و دستاندركاران طراحی سازههای بتنی دعوت به عمل آمد. سرانجام نتیجه كار، در سال ۱۳۷۲ به صورت نشریه شماره ۱۲۰ سازمان برنامه و بودجه منتشر و طی مراحل قانونی ابلاغ گردید و در سال ۱۳۷۹ تجدیدنظر شد.
با توجه به پیشینه فوق، ویرایشی کنونی «تجدیدنظر دوم» این آییننامه میباشد که در قالب دو جلد «تحلیل و طراحی» و «مصالح و اجرا» به همراه تفسیر، تنظیم شده است. لازم به ذكر است كه نسخ جدید مباحث مقررات ملی ساختمان نیز با این ویرایش آبا هماهنگ بوده و از یك فلسفه طراحی تبعیت میكنند.
این نسخه آییننامه در تاریخ ۲۹/ ۰۳/ ۱۴۰۰ ابلاغ و از تاریخ ۰۱/ ۰۱/ ۱۴۰۱ لازمالاجرا میباشد. جلد اول این آییننامه در تاریخ ۳۰/ ۰۹/ ۱۴۰۲ و جلد دوم در تاریخ ۲۵/ ۰۵/ ۱۴۰۲ ویرایش شدهاند.
دستورالعمل كنترل كیفی بتن حاوی الیاف پلیاولفین
امروزه استفاده از الیاف در بتن به دلایل گوناگونی از جمله برای کنترل و جلوگیری از گسترش ریزترك، افزایش طاقت، بهبود مقاومت در برابر بارهای ضربه و بارهای دینامیکی و عدم از هم پاشیدگی المانهای بتنی توسعه زیادی یافته است.
دستورالعمل كنترل كیفی بتن حاوی الیاف پلیاولفین شامل ضوابط و معیارهای فنی برای ارزیابی کیفیت الیاف کوتاه پلیاولفینی مورد استفاده در بتن الیافی شامل آزمونهای کنترل کیفی الیاف و همچنین خواص عملکردی بتن حاوی الیاف میباشد که در قالب جلد چهارم آییننامه بتن ایران (آبا) منتشر شده است.
دستورالعمل ساخت و اجرای بتن خودتراكم (SCC)
یکی از انواع بتن توانمند، «بتن خودتراکم» میباشد که اگر چه از ابداع آن حدود ۴۰ سال میگذرد ولی در دو دهه اخیر، استفاده از آن با سرعت بیشتری گسترش یافته است. بتن خودتراکم بتنی است که بدون اعمال انرژی خارجی (یا مقدار انرژی کم) و تحت اثر وزن خود متراکم میشود.
بتن خودتراکم که بسیار سیال و روان و مخلوطی همگن است، برخی از مشکلات بتن معمولی نظیر جداشدگی و آب انداختن را رفع کرده است. علاوه بر این، بتن خودتراکم بدون نیاز به هیچ لرزاننده داخلی یا لرزاننده بدنه قالب، تحت اثر وزن خود متراکم میشود. این بتن به راحتی توانایی پر کردن قالب با وجود میلگرد انبوه را دارا میباشد و حتی در جاهایی که امکان حرکت و تراکم بتن معمولی وجود ندارد، به راحتی عبور میکند و متراکم میشود.
دستورالعمل ساخت و اجرای بتن خودتراكم در هشت فصل شامل کلیات، تاریخچه و ویژگیهای بتن خودتراکم، مروری بر مشخصات و ویژگیهای مواد و مصالح مورد استفاده، مروری بر روشهای آزمایش بتن تازه، مروری بر روشهای رایج طرح مخلوط، معیارهای انتخاب ویژگیهای بتن تازه، روش طرح مخلوط، الزامات و توصیههای اجرایی و در نهایت کنترل کیفی و چک لیستهای اجرایی تدوین شده و در قالب جلد پنجم آییننامه بتن ایران (آبا) منتشر شده است.
cloud_download دانلود آیین نامه بتن ایران (آبا) - تجدید نظر دوم - جلد اول - تحلیل و طراحی- ویرایش ۱۴۰۲۰۹۳۰
cloud_download دانلود آیین نامه بتن ایران (آبا) - تجدید نظر دوم - جلد دوم - مصالح و اجرا- ویرایش ۱۴۰۲۰۵۲۵
cloud_download دانلود آیین نامه بتن ایران (آبا) - تجدید نظر دوم - جلد سوم - واژه نامه
cloud_download دانلود آیین نامه بتن ایران (آبا) - جلد چهارم - دستورالعمل كنترل كیفی بتن حاوی الیاف پلیاولفین- ویرایش ۱۴۰۰
cloud_download دانلود آیین نامه بتن ایران (آبا) - جلد پنجم - دستورالعمل ساخت و اجرای بتن خودتراكم (SCC)- ویرایش ۱۴۰۳
cloud_download دانلود آیین نامه بتن ایران آبا) - تجدید نظر دوم - نرمافزار طرح مخلوط بتن
cloud_download دانلود آیین نامه بتن ایران (آبا) - تجدیدنظر دوم - نرمافزار كنترل كیفیت بتن