هدف از تدوین نشریه ۵۵ چیست؟
بهرهگیری از ضوابط، معیارها و استانداردهای فنی در تمامی مراحل طراحی، اجرا، بهرهبرداری و نگهداری طرحهای عمرانی با رویکرد کاهش هزینه و زمان و ارتقای کیفیت، از اهمیتی ویژه برخوردار بوده و در نظام فنی اجرایی کشور مورد تأکید جدی قرار گرفته است.
نشریه ۵۵ با عنوان «مشخصات فنی عمومی کارهای ساختمانی» به منظور ایجاد هماهنگی و یکنواختی در دستورالعملهای اجرایی کارهای ساختمانی کشور و همچنین رعایت اصول، روشها و فنون اجرایی متناسب با امکانات موجود و سازگار با شرایط و مقتضیات اقلیمی کشور، تهیه و تدوین گردیده است. نشریه ۵۵ یکی از ضوابط و مراجع اصلی در حوزه کارهای ساختمانی میباشد
تاریخچه نشریه ۵۵
اولین نسخه نشریه ۵۵ در سال ۱۳۵۳ با هدف یکنواخت کردن مشخصات فنی عمومی ساختمانها در سطح کشور، راهنمایی دستگاههای اجرایی برای رعایت نکات فنی لازمالاجرا در عملیات ساختمانی و انتخاب مصالح مرغوب تدوین شد.
بازنگری اول این ضابطه در سال ۱۳۷۳ انجام شد. در بازنگری دوم که در سال ۱۳۸۳ منتشر گردید، سازگاری با شرایط و مقتضیات اقلیمی کشور و توجه به فناوری های جدید و نوآوری های صنعتی نیز مورد توجه قرار گرفت. بازنگری و تکمیل مطالب، بالاخص فصل دوم «مصالح ساختمانی»، فصل پنجم «بتن و بتن آرمه» و درج استانداردهای مرتبط جدید در تمام متن و ویرایش فنی کل مجموعه از اهم مواردی بود که منظور گردید.
ویرایش حاضر که با توجه به سوابق فوق، بازنگری سوم نشریه ۵۵ به شمار میرود، بر مبنای تحولات مهمی که در چند سال اخیر در صنعت ساخت و ساز ایجاد شده، نسبت به ویرایش قبلی، تجدید نظر اساسی در آن انجام پذیرفته است.
موضوعات عمدهای که در تدوین این ویرایش مورد توجه قرار گرفته است عبارتند از: توجه به اصول توسعه پایدار، حفظ محیط زیست، صرفهجویی در مصرف انرژی، کاربردی نمودن فناوريی های نوین و صنعتیسازی ساختمان، توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی در انتخاب مصالح و ارائه روشهای اجرا، استفاده از مصالح و روشهای اجرایی با قابلیت کنترل و نظارت، در نظرگیری اولویت مصرف برای مصالح بومی و ساخت داخل کشور و همچنین توجه خاص به شرایط لرزهخیزی کشور.
بازنگری سوم نشریه ۵۵ در تاریخ ۰۳/ ۱۱/ ۱۴۰۳ ابلاغ و از تاریخ ۰۱/ ۰۴/ ۱۴۰۴ لازم الاجرا میباشد.
ساختار کلی بازنگری سوم نشریه ۵۵
ساختار کلی بازنگری سوم نشریه ۵۵ در مقایسه با بازنگری دوم متفاوت بوده و رویکرد کلی در ساختار فعلی «ترتیب عملیات ساختمانی» میباشد. از سوی دیگر با توجه به نیاز جامعه مهندسی به ضوابط و مشخصات فنی در حوزه بهسازی لرزهای و سلامت ایمنی و محیط زیست، دو فصل با عناوین ذکر شده به ضابطه حاضر اضافه شده است. لازم به توضیح است به جهت حجم بالای مطالب، این نشریه در ۱۰ جلد مجزا به شرح زیر تهیه و تدوین گردیده است.
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگری سوم، سال ۱۴۰۳) - جلد اول: كليات، سلامت، ايمنی و محيط زيست و مستندسازی
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگری سوم، سال ۱۴۰۳ ) - جلد دوم: تخريب- ژئوتكنيك
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگری سوم، سال ۱۴۰۳ ) - جلد سوم: بتن و اجرای آن
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگری سوم، سال ۱۴۰۳ ) - جلد چهارم: فولاد و اجرای سازه های فولادی
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگری سوم، سال ۱۴۰۳ ) - جلد پنجم: عمليات بنايی، جداكنندهها و كفها و سقفهای كاذب و نمای ساختمانی
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگري سوم، سال ۱۴۰۳ ) - جلد ششم: عايقكاری
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگری سوم، سال ۱۴۰۳ ) - جلد هفتم: پوششها
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگری سوم، سال ۱۴۰۳ ) - جلد هشتم: اصول و روش های نصب در و پنجره ساختمانی
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگری سوم، سال ۱۴۰۳ ) - جلد نهم: محوطهسازی
cloud_download مشخصات فنی عمومی كارهای ساختمانی (بازنگری سوم، سال ۱۴۰۳ ) - جلد دهم: بهسازی لرزهای ساختمانهای موجود
cloud_download دانلود نشریه ۵۵ مشخصات فنی عمومی کارهای ساختمانی (بازنگری دوم، سال ۱۳۸۳ )